System HACCP — łódzkie
W ostatnim czasie podjęliśmy decyzję o rozszerzeniu naszej oferty o wdrażanie systemów HACCP w głównej mierze dedykowanych dla przedsiębiorców, właścicieli firm produkujących lub dystrybuujących żywność oraz osób związanych w jakiś sposób z branżą spożywczą.
Działania HACCP są oparte przede wszystkim na analizie zagrożeń i krytycznych punktów kontroli, mających na celu: rzetelne przeprowadzenie i prześwietlenie potencjalnych nieprawidłowości w firmie, wyznaczenie punktów kontrolnych oraz ustalenie dla nich limitów krytycznych.
Wdrażanie systemów HACCP
Zajmujemy się wdrażaniem systemów HACCP. W ramach usług wchodzących w ich zakres podejmujemy się także wykonywania ewentualnych działań naprawczych. Nasza praca polega więc przede wszystkim na wprowadzeniu prawidłowych i skutecznych systemów obserwacyjnych oraz pilnowaniu i analizowaniu pomiarów w oparciu o systematyczne zapisy z monitoringu.
Kto powinien prowadzić księgi HACCP?
Księgi HACCP są obowiązkową formą analizowania potencjalnych zagrożeń w branży kulinarnej –oznacza to więc, że muszą ją prowadzić właściciele każdego punktu gastronomicznego. Dlaczego? Poza zasadami narzuconymi przez państwo, prowadząc rejestry HACCP nie tylko unikniesz problemów w trakcie kontroli Inspekcji Sanitarnej, ale także usprawnisz pracę w prowadzonym lokalu i zachowasz bezpieczeństwo podawanych posiłków. W efekcie pozbędziesz się nieprzyjemnych konsekwencji i obaw o poziom oferowanych usług.