Fumigacja

Fumigacja, czyli odymianie jest jedną z metod zwalczania szkodników drewna oraz magazynowych. Szczególnie te pierwsze są trudne do wyeliminowania tradycyjnymi metodami. Dlatego do ich usuwania stosujemy specjalne preparaty chemiczne, które są rozpylane w pomieszczeniu w formie dymu lub mgły. Unoszące się cząsteczki są „zbierane” przez odnóża insektów, a następnie – wraz z pokarmem – spożywane. Jest to jedna z najskuteczniejszych metod tępienia małych szkodników, która gwarantuje wysoką śmiertelność insektów i gryzoni. Fumigacja jest niezbędna w przypadku palet i opakowań drewnianych (np. skrzyń) przeznaczonych do wykorzystania w transporcie międzynarodowym. Po odkażeniu opakowanie jest oznaczanie symbolem HT lub IPPC.

Zastosowanie fumigacji

Fumigacja może być też wykorzystywana jako dezynfekcja wyposażenia czy pomieszczeń, chociaż nie zapewnia tak dużej skuteczności jak odkażanie chemiczne. Przeprowadzamy ją z wykorzystaniem sprawdzonych preparatów, do których zalicza się fosforowodór. Jego zaletą jest mała lotność, dzięki której gaz nie unosi się, ale utrzymuje blisko podłoża. Fumigacji poddajemy nie tylko palety i skrzynie, ale również:

• puste pomieszczenia i obiekty,

• zbiorniki do przechowywania produktów mącznych lub ziarna,

• naczepy samochodowe,

• domy drewniane i dachy,

• konstrukcje z drewna,

• produkty spożywcze, rolne, ziarno zbóż.

Usługi fumigacji wykonujemy u klientów w całym województwie łódzkim, a także w Poznaniu i Wrześni. Zabieg jest bezpieczny dla żywności i nie wpływa na jej wartości odżywcze czy zdrowotne.