Dezynfekcja przedmiotów

Dezynfekcja wyposażenia. Gdzie i kiedy jest niezbędna?

Dodano 04.04.2019, Kategoria: Blog, Tagi:

Drobnoustroje są wszechobecne – ludzie, zwierzęta, powietrze, woda i wszelkie powierzchnie otaczających nas przedmiotów mogą stanowić ich siedliska. Oczywiście nie wszystkie drobnoustroje są chorobotwórcze. W związku z tym nie stanowią nieustającej groźby zachorowanie. Aby doszło do groźnego dla zdrowia zakażenia, muszą zaistnieć odpowiednie warunki. To czy dojdzie do zakażenia zależy  dużej mierze od okoliczności, w jakich dochodzi do zetknięcia się mikrobami. W celu usunięcia drobnoustrojów, a także ich form przetrwalnikowych stosuje się dezynfekcje. Jest ona konieczna, a wręcz kluczowa m.in. w placówkach medycznych bądź podczas produkcji żywności.

Czym jest dezynfekcja

Dezynfekcja jest pojęciem, które oznacza wszelkie czynności konieczne do odkażenia, czyli zniszczenia drobnoustrojów i ich przetrwalników znajdujących się na przedmiotach i ich powierzchniach. Pamiętajmy, że dezynfekcja mimo dużej skuteczności nie zawsze  jednak usuwa wszystkie bakterie i wirusy. Zależne jest to od wielu czynników – między innymi od gatunków, liczby i aktywności fizycznej drobnoustroju. Istotne jest także środowisko, w którym bytują. Istnieje kilka metod dezynfekcji. Wyróżniamy: dezynfekcję termiczną, chemiczną oraz mieszaną chemiczno – termiczną. W przypadku metody dezynfekcji termicznej wykorzystywana jest woda o temperaturze około 93 stopni lub para wodna mająca 105-110 stopni. To technika wykorzystywana w odkażaniu odzieży, naczyń lub wyposażenia sanitarnego. W dezynfekcji chemicznej wykorzystuje się roztwory środków chemicznych na bazie chloru, alkoholi, pochodnych fenolu czy aldehydów. W przypadku metody mieszanej korzysta się z środków chemicznych o niskich stężeniach i ciepło. Sposób ten wykorzystywany jest wyłącznie w przypadku, kiedy odkażane rzeczy są wrażliwe na wysoką temperaturę.

Gdzie stosuje się dezynfekcję

Dezynfekcja przedmiotów konieczna jest wszędzie tam, gdzie należy dbać o podwyższone standardy higieniczne. Dezynfekcja wyposażenia niezbędna jest w sklepach, szczególnie na stoiskach mięsnych i tych z nabiałem – konieczne jest dokładne wymywanie krajalnic, maszynek do mielenia mięsa, noży, jak i również miejsc, w których są one składowane. Ponadto dezynfekcja jest konieczna w miejscach, w których przygotowywane jest jedzenie: na stołówkach, w restauracjach, itd., czyli najogólniej rzecz ujmując w gastronomii. Dezynfekcję, której nie należy mylić ze sterylizacją wykorzystuje się także między innymi w czyszczeniu aparatury w zakładach medycyny.